Auke en W.F. Hermans: over 3 boeken, 2 schrijvers en 2 dubbelgangers

Na de oorlog raakte WF Hermans gefascineerd door de figuur van Anton van der Waals. Deze geslepen contraspion had in opdracht van de Duitsers een spoor van vernielingen aangericht in het verzet tussen 1940 en 1945. De hoofdfiguur Henri Osewoudt in Hermans’ beroemde oorlogsroman De donkere kamer van Damokles (1952) is grotendeels gebaseerd op Van der Waals. Deze landverrader beweerde tot vlak voor zijn executie in 1950 dat hij alles slechts had gedaan in opdracht van een ‘goede’ spion. Maar bestond deze spion, die sprekend op de hoofdpersoon zou lijken, wel? Hij werd nooit gevonden.

Vele jaren later, in 1995, schreef Auke Kok De verrader, Leven en dood van Anton van der Waals, een biografie die door Hermans lovend werd besproken.

In 2010 verscheen van Koks hand Oorlogsliefde, het meeslepende verhaal van Van der Waals’ laatste en nog zeer jonge vrouw Corrie den Held.

De lezing gaat over alle drie de boeken: over de fascinaties van Hermans, de overeenkomsten en verschillen tussen Van der Waals en het personage in De Donkere kamer van Damokles, over De verrader en Oorlogsliefde en het blijvende mysterie van de dubbelganger.

 

Reageer