Dit was Veronica

Wie jong en onrustig was in de jaren zestig en zeventig stemde zijn radio af op Veronica, ‘het station waar muziek in zit. Willem van Kooten (alias Joost de Draaijer), Lex Harding, Tineke, Rob Out en al die andere dj’s bezorgden het verzuilde Nederland een slechte nachtrust.Losjes en avontuurlijk introduceerde hun piratenzender een nieuwe toon: die van de jeugd.

Auke Kok ontrafelt de mythische geschiedenis van de zeezender, die zo rijk was aan incidenten en persoonlijke tragedies. Wat was er zo bedreigend aan Elvis Presley? Aan commercials? Aan transistorradio’s? En hoe zat dat nou met die wonderlijke bomaanslag op Radio Noordzee?

De antwoorden staan in Dit was Veronica, waarmee Kok na zijn bekroonde 1974 – Wij waren de besten opnieuw een meeslepend tijdsdocument aflevert. Een verhaal van geld, jaloezie en pioniersdrift.

Dit was Veronica is een meeslepend tijdsdocument geworden.’ Veronica Magazine

‘Auke Kok beschrijft het allemaal minutieus, hij ontrafelt de geschiedenis, de belangen. Hij geeft een levendig beeld van de gemeenschap die de Veronica-dj’s met elkaar vormden, hun ruzies in de Hilversumse studio’s, hun gekonkel, hun sterallures, hun braspartijen in Loosdrecht. Kok heeft bovendien een bijzonder talent voor de rake typering.’ NRC Handelsblad

‘Kok weet het allemaal smeuïg en vlot te vertellen.’ Trouw

‘Een verhaal vol piratenromatiek en schelmenstreken. Dat heeft Auke Kok prachtig gevangen.’ Leeuwarder Courant

‘Misschien – en het boek van Kok lijkt die conclusie te rechtvaardigen – was het verdriet om Veronica wel een nationaal gevoeld verdriet… En dat is precies het verhaal dat Kok geschreven heeft, met oog voor detail, met rake portretten, met de juiste citaten, en met veel bewondering voor de spannende, informele radio van de piraat Veronica.’ De Groene Amsterdammer

Verschenen bij Thomas Rap, in 2007