Het WK Voetbal van 1974. Het Nederlands elftal verbaast vriend en vijand met gedurfd en succesvol aanvalsspel – totdat op die Zwarte Zondag van 7 juli alles misgaat: het kunstzinnige team dat de wereld een lesje voetballen leert, wordt in de finale op schijnbaar immorele wijze gestuit door West-Duitsland. Voor Nederland wordt die wedstrijd daarom wel het einde van de jaren zestig genoemd: het is uit met de illusies, een trauma met langzamerhand mythologische dimensies is geboren.

Auke Kok ging de mythe te lijf met gedegen feitenonderzoek, waarmee hij de tijdgeest van begin jaren zeventig weer tot leven brengt. Hij zocht ze op, de helden van Rinus Michels, maar ook de sportarts, de kok, de supporters, voetbaljournalisten, zelfs zakenlieden en politici.

Waarom verbaasden de Duitsers zich over de  ‘losse’ levenswijze van de Nederlanders in Hiltrup? En wat gebeurde er nu precies bij dat beruchte ‘zwembadincident’? Kok toog naar Duitsland, zwom in het Bad van de Zonde en sprak met ooggetuigen.

In 2004 won hij met dit boek de Nico Scheepmaker Prijs voor het Beste Sportboek.

De pers over 1974:

‘Wanneer u in 1974 ouder was dan drie jaar en dus een trauma hebt overgehouden aan de WK-finale, dan raad ik u aan Wij waren de besten (-) in alle rust te lezen en therapeutisch op u te laten inwerken. Was u in 1974 jonger dan drie (of nog helemaal niet geboren) dan geeft Wij waren de besten u een mooi beeld van wat voor volk wij waren, in 1974, zodat u uw ouders en hun stil verdriet beter zult begrijpen.’” (Bert Wagendorp in de Volkskrant)

‘Auke Kok heeft een meesterlijk boek geschreven (-). Niet alleen weet hij de spanning van het toernooi op te roepen, maar hij plaatst het voetbal op een onnadrukkelijke manier in de context van de jaren waarin alles anders moest. Zo ontstaat een fraai tijdsbeeld.’” (Paul Scheffer in NRC Handelsblad)

‘Goed gecomponeerd en meeslepend geschreven.’” (Menno de Galan in NRC Handelsblad)

‘Auke Kok bewees al eerder dat hij op basis van zorgvuldig onderzoek en in een boeiende reportagestijl historische gebeurtenissen tot leven weet te brengen. De nederlaag in de WK-finale van 1974 is niet alleen zo’n historische gebeurtenis maar wordt door Kok in actueel perspectief geplaatst doordat hij de mythe ontrafelt. (-) Zo kun je ook schrijven over sport: met liefde, maar zonder op te hemelen. En met oog voor wat voetbal voor de samenleving te betekenen heeft.’” (Jury M.J. Brusse-prijs voor het beste journalistieke boek)

‘Subliem.’” (Matty Verkamman in Trouw)

‘Magistraal.’” (Simon Kuper, sportcolumnist Financial Times)

‘Voetbalthriller.’” (Süddeutsche Zeitung)

‘Fijnzinnig en grondig onderzocht boek.’” (Welt am Sonntag)

‘Schrijver Auke Kok, zelf Nederlander, schreef op zoals het werkelijk was en haalt een mythe onderuit.’” (Westdeutsche Allgemeine)

‘Met 1974 heeft Kok de sportgeschiedenis voorgoed veranderd.’” (Het Parool)

 

1974.Wij waren de Besten is verkrijgbaar als paperback en alsebook.