Tags:

Een reconstructie van het enige voetbalgoud wat Nederland ooit behaalde.

Vier jaar na zijn geprezen 1974 – Wij waren de besten komt Auke Kok met de reconstructie van de Europese Kampioenschappen van 1988. De overwinning op de Duitsers in Hamburg leidde tot het grootste spontane volksfeest sinds met 1945: eindelijk het ’trauma’ over de verloren finale in 1974 uit de weg geruimd, eindelijk had opoe haar fiets terug.

Met Marco van Basten en Ruud Gullit als moderne helden was het heerlijk om een Nederlander te zijn. “Wij houden van Oranje”, zong André Hazes, en zo was het.

Kok schildert het portret van de jaren tachtig, van de generatie voetballers die geschiedenis schreven door hun land tot nu toe enige voetbalgoud te schenken.

Tientallen interviews met spelers, begeleiders en fans leveren een rijk geschakeerd beeld op van de wraak, de moed en de merkwaardige blunders die het EK ’88 kenmerkten. En wat vonden de Duitsers er eigenlijk van, dat wij zo gek deden?

In 1988 – Wij hielden van Oranje komt de uitbundige zomer van ’88 weer tot leven, een zomer om nooit te vergeten.

Genomineerd voor beste sportboek (Nico Scheepmakerbeker).

 

sitestat

 

De pers over dit boek:

‘Een voorbeeldige reconstructie van een succesverhaal, ideaal voor liefhebbers die het een en ander opnieuw willen meemaken. Het boek is met zorg gecomponeerd en goed geschreven.’” (NRC Handelsblad)

‘Hét boek over het EK 1988, nu én over 20 jaar nog’ (de Volkskrant, 4 sterren recensie)

‘Een meesterwerk’ (Veronica Magazine, 5 sterren recensie)

‘Dat Kok nog steeds de beste sportschrijver van Nederland is, bewees hij onlangs met 1988 – Wij hielden van Oranje.’ (Esquire)

‘Auke Kok is een van de weinige voetbalschrijvers in ons land die in de schaduw kan staan van Nico Scheepmaker. (-) Het resultaat: een boek dat zich laat lezen als een spannend toernooiverslag, doorspekt met cultuurhistorische en biografische beschouwingen, dat leest als een trein.’ (Trouw)