De misdaden die Nederlands grootste verrader Anton van der Waals tijdens de Tweede Wereldoorlog beging, zijn te talrijk om op te noemen. HIj dreef tientallen verzetsmensen in handen van de Duitsers en pleegde eigenhandig twee moorden. Als een kameleon trok hij door de kringen van het verzet en won het vertrouwen van burgemeesters en vooraanstaande politici. Na 1945 werd hij ook nog eens als contraspion gebruikt door de Engelsen en beleefde hij de wonderlijkste avonturen in Duitsland en Rusland. Hoe heeft deze mislukte elektrotechnicus en charmante fanatast het zo ‘ver’ weten te schoppen?

‘Ik heb heel veel meegemaakt en zou het, wanneer ik alles in een boek zou lezen, niet voor waar aannemen.’ Met deze woorden sprak Van der Waals in het Huis van Bewaring in 1946 ten slotte dan toch nog de waarheid.

Auke Kok schreef deze biografie in 1995. In 2010 publiceerde hij het verhaal van Corrie den Held, de derde vrouw van Van der Waals in Oorlogsliefde.

Schrijver W.F Hermans, die zijn beroemde roman De donkere kamer van Damocles op Van der Waals baseerde, noemde dit boek in HP/De Tijd:  ‘Adembenemend. (-) Ik begon aan De Verrader –- Leven en dood van Anton van der Waals op een middag om half vier. Zonder in staat te zijn een tussentijds slaapje te doen, had ik het de volgende morgen om half zes uit.’

De Verrader werd genomineerd voor de dr.L. de Jong Prijs voor hedendaagse geschiedschrijving: ‘Een schoolvoorbeeld van verhalende geschiedschrijving. Het levensverhaal van deze landverrader presenteert zich als een thriller, meeslepend en met inlevingsvermogen geschreven.’

Overige reacties: 

De verrader laat zich lezen als een spannend drama. (-) Alle ingrediënten voor een spannend boek zijn aanwezig: vrouwen, geld, en geweld. (-) Overtuigend.’” (de Volkskrant)

‘Meeslepend, goed geschreven.’” (NRC Handelsblad)

‘Zo fascinerend, zo meeslepend dat je baalt als het boek uit is.’” (Hugo Borst in Algemeen Dagblad.)

‘Verrassende biografie. (-) De meest kwaadaardige Nederlandse verrader staat levensecht voor ons.’” (Trouw)

 

U kunt De Verrader bestellen als pocket .