Vele Amsterdammers dachten in de herfst van 1983 hetzelfde. Ze zagen zijn foto in de krant en riepen uit: ‘ He? Wimpie?’ Dat Willem Holleeder tot zoiets in staat was. Van de andere drie gefotografeerden hadden ze het misschien voor mogelijk gehouden dat ze achter de ontvoering van Freddy Heineken zaten, maar niet van onze Willem. Later, na zijn straf, kwam Holleeder opnieuw in de publiciteit, als vermeende bendeleider en sluwe afperser van zakenlieden. ’s Lands meest beruchte crimineel zou weer voor vele jaren ‘voor schut gaan’, zoals ze in zijn bakermat, de Jordaan, zeiden. Maar wat ging nou precies aan zijn misdaden vooraf? Hoe kwam hij zover?

Auke Kok voerde talloze gesprekken met klasgenoten, leraren, vrienden, buren en familieleden. Dit is het verhaal van Wimpie, van de arme volkswijk de Jordaan waar goed en kwaad door elkaar liepen, van het gezin dat aan de achterkant niet zo vredig was als aan de voorkant, van de driftige, drankzuchtige vader Holleeder die voor… Heineken werkte.

Dit boek werd in 2012 genomineerd voor het beste journalistieke boek (M.J. Brusseprijs).

De pers over Holleeder. De jonge jaren:

‘Fascinerend jongensboek over een Amsterdams gozertje dat door zijn ouders in het gareel gehouden wordt maar zich daar bijna letterlijk onderuit worstelt’ (De Volkskrant)

‘Mooi geschreven portret… bijzonder en indrukwekkend document… een aanrader’ (John van den Heuvel in De Telegraaf)

‘Het boek fascineert op elke pagina’ (Nederlands Dagblad)

‘Een kleurrijk beeld van het leven van de jonge Holleeder en van de Jordaan.’ (NRC Handelsblad)

‘Fascinerende geschiedenis van hoe de kleine Wimpie de keiharde Willem Holleeder werd. Een geweldig boek.’ (Matthijs van Nieuwkerk in De wereld draait door)

‘Goed geschreven en rijk gedocumenteerd.’ (Het Parool)

‘Menselijk, lezenswaardig verhaal.’ (Trouw)

‘Razend interessant’ (Esta)

 


Dit boek is o.a. te koop via de webshop van de Bezige Bij, ook als ebook.